Întâmpinare

Întâmpinare
”Întâmpinare”- Iacob Lazăr
UP, 130/190
Iacob Lazăr
S-a născut la Trifești-Roman, județul Neamț, în 1931. Este absolvent al secției de Artă Monumentală, în 1956. În tinerețe a lucrat ca ilustrator de carte împreună cu Marius Cilievici, sub pseudonimul de Ion Ion. Ulterior s-a apropiat de Alexandru Ciucurencu, de la care a primit o învățătură post-universitară, care s-a tradus în creația sa mai evident la început și din ce în ce mai puțin pe parcursul carierei, dar care a reprezentat un puternic punct de reper moral și profesional în mod permanent.
A practicat o vreme arta monumentală, tarnspunând o serie de proiecte în tehnicile picturii al secco, simili-vitraliu sau mozaic în plăci ceramice (lucrare realizată în colaborae cu Traian Brădean în 1983, la Uzina de prelucrare a metalelor din Suceava, astăzi distrusă), însă s-a reîntors de fiecare dată la pictura de șevalet, excelând în tehnica culorilor de ulei pe pânză, uneori de guașă pe hârtie sau desen în cărbune și tuș.
În puține cuvinte, pictura lui se caracterizează prin rigoare compozițională, o linie a desenului care are la bază studiul îndelung și susținut după natură și lecțiile maeștrilor picturii românești și universale, cât și nuanțările cromatice extrem de rafinate, propunând acorduri subtile între tonuri și o armonie de ansamblu perfect echilibrată.

Postări asemănătoare