Din industria de aluminiu

Din industria de aluminiu
”Din industria de aluminiu”- Constantin Dipșe
UP, 132/175
Constantin Dipşe (1917-2010), artist-pictor, s-a născut în satul Şurdeşti, judeţul Maramureş, în nordul României.
Al 6-lea din cei 8 copii ai unei familii de ţărani, înstăriţi şi respectaţi, el şi-a însuşit în copilărie, pentru toată viaţa, valorile morale, dintre care, libertatea, demnitatea şi ataşamentul faţă de ţară, erau primordiale.
Refugiat în sudul ţării (la Bucureşti), în septembrie 1940, în timpul ocupării Ardealului de austro-ungari, el a rămas timp îndelungat izolat de familie şi de tot ce îi era drag.
Devine student (în septembrie 1940) la Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti, la clasa profesorului-maestru, Nicolae Dărăscu dar, după puţin timp, este mobilizat pe frontul de la Rostov pe Don. Mai apoi, este transferat la Statul Major al Aviaţiei ca desenator îngăduindu-se să-şi continue studiile, finalizate în 1945. După trei ani (1948) încheia o specializare echivalată cu un doctorat în Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu.
Devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Pictură după ce o compoziţie a sa intră pe simezele Salonului Oficial de Artă de la Bucureşti, lucrare aleasă de juriul ce nu ştia că autorul ei era student.
Cariera sa de artist-pictor menţionează numeroase participări la Saloanele oficiale de Artă din Bucureşti şi din alte oraşe importante din ţară, precum şi la expoziţiile de artă românească contemporană în străinătate (Germania, Olanda, Bulgaria, Italia, Austria, Libia, Israel, Japonia etc.).
Cum plecarea în străinătate, îi era cu desăvârşire interzisă până la schimbarea regimului, pictorul organizează expoziţii personale în ţară: 1956, 1959, 1962, 1966 (3 expoziţii), 1975, 1981. Abia în 1992 face o expoziţie la Toulouse în Franţa. Apoi, din nou în ţară, în 1995 – 2 expoziţii, 2002, 2009 – ultima la care artistul a fost prezent.
”Din industria de aluminiu” se găsește în Muzeul de Artă Calafat din 1969.

Postări asemănătoare