Peisaj de toamnă

Peisaj de toamnă
”Peisaj de toamnă”
UP, 52/72– Gh. Teodorescu Romanați
Pictorul Gheorghe Teodorescu-Romanați s-a născut la 7 februarie 1891, la Caracal. A urmat clasele gimnaziale la Liceul ”Ioniță Asan” din localitate. Primele lecții de pictură le-a luat în timpul vacanței de vară din 1906, la Craiova, iar apoi a intrat ucenic la un anume Zarma, profesor și zugrav de biserici din Turnu Severin.
În perioada 1910-1916 a urmat cursurile Academiei Naționale de Arte Frumoase din București, la clasa profesorului G. Dem. Mirea. Temele picturii sale sunt variate, realizate în tonuri vii și cu un colorit ce atrage curiozitatea și interesul iubitorului de artă autentică. După absolvirea studiilor de Arte Frumoase, tânărul pictor obține, prin concurs, o catedră de caligrafie și desen în învățământul secundar din București, pe care o păstrează până la pensionare.
La propunerea istoricului și cărturarului Nicolae Iorga, Gheorghe Teodorescu-Romanați străbate, pe propria sa cheltuială, provinciile românești, unde reconstituie, prin intermediul penelului, vechi case, biserici, mănăstiri și chipuri de oameni de altădată. Nicolae Iorga îl stimulează să-și organizeze câteva expoziții, la Craiova și București, îi solicită colaborarea în presă și la unele din cărțile sale și, astfel, pictorul se bucură de aprecierea și prețuirea marelui istoric.
Pictorul a murit în București , la 19 mai 1980.
”Peisaj de toamnă” se află în patrimoniul Muzeului de Artă Calafat din 1969.

Postări asemănătoare