Peisaj din Cernătești

Peisaj din Cernătești
”Peisaj din Cernătești”
UP, 75/95
Alexandru Isbașa
”Având funcții pedagogice o viață întreagă, Alexandru Isbașa își mai aducea din când în când aminte că, în fond, este profesor de desen și ca atare și artist plastic”. (Paul Rezeanu, Istoria artelor plastica în Oltenia, 1800-2000)
Născut în comuna Cetate, județul Dolj, la 30 mai 1940, el este absolvent al Institutului Pedagogic din Timișoara și apoi și-a completat studiile la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București. A debutat, ca artist plastic, 1n 1969, la Craiova. A participat la expoziții municipale, județene, interjudețene și două republicane, de grup și a avut și două expoziții personale. A realizat, în grup sau singur două lucrări de artă monumentală (mozaic, la Facultatea de Electrotehnică și frescă, la Facultatea de Medicină din Craiova).
”Ca artist plastic Alexandru Isbașa pare a fi dominat de ambiția tuturor formelor de expresie figurativă pe care i le pun la dispoziție pictura și artele înrudite. Cu o nonșalanță aproape șocantă, pe care ne vine greu să o punem pe seama siguranței dobândite în urma definirii de sine, el frunzărește în toate sensurile, un pachet destul de considerabil de repere tematice, fără a adăsta prea mult asupra vreuneia dintre ele, de unde evidenta lipsă de familiarizare cu oricare dintre formele tradiționale de figurativism… O ciudată lipsă de prejudecăți (să fie vorba, oare, de candoare?) îi permite să facă peisaje de natură interbelică, dar și în stilul deceniului șase”. (Marius Tătaru, ”Alexandru Isbașa”, în ”Arta”, nr.2, 1984, p.20).
”Peisaj din Cernătești” se află în patrimoniul Muzeului de Artă Calafat din 1975.

Postări asemănătoare